torsdag 12 juli 2012

Boskoop - Amsterdam - 25 nm - 20 tim


Vaknade lite före sju av åskknallar och blixtar samt av en pråm som gick förbi oss och gjorde lite svall ooch brum i vattnet. Upp o hoppa och i väg 7.30 i ösregnet mot Amsterdam, vi får se om vi hinner idag, är lite svårt att beräkna med tanke på väntetid. Nu är vi på lite mindre leder med boende endast ett kliv från vattnet och med fantastiska tomter och trädgårdar, vackra byggnader och med båten liggandes invid som vi har bilen. Mycket regn hela förmiddagen med det utlovas uppklarnande mitt på dagen. Anlände till Nieuwe Meersluis ca kl 14.00 med sol på himlen och anropade brovakten på VHF som svarade lite otydligt på holländska som vi tolkade som 15 min eller 50 min - ok vi snabbar oss att äta lunch - det här går ju bra. Inget hände på två timmar och vi anropade vakten igen - "efter kl 24.00" fick vi till svar - shit - om 8-9 tim!? Hela dagens planering kraschade. Det var i alla fall sol. Vi slöade, åt, sov, promenderade och trivdes så dessa timmar gick.

Vi började nu förstå att vi var på väg att gå i den nattliga konvojen som vi läst om, in i centrala Amsterdam mitt i natten. När det väl var dags hade det samlats ca 15 båtar där vi legat förtöjda sedan 14.00. Det är svårt att ta till sig info som bara finns på holländska. Någon borde översätta litteraturen till engelska. "Staande Mastroute" är ju faktiskt en känd rutt i seglarvärlden. Även info på VHF kommer på holländska trots att vi kallar och frågar på engelska, man får be dem särskillt att repetera på engelska. Hur som hellst så startade konvojen 01.15.
Häftigt med ca 15 båtar som knölar in sig i en sluss, som kör igenom öppnade broar, som strävar efter att inte köra på varandra men ändå åka raskt igenom broöppningarna. 9 broar och en sluss - klart - tilläggning  vid kaj mitt i staden 03.30, te/macka och gonatt.

4 kommentarer:

  1. Man kan skicka en kommentera nu om man vill. /Ewa

    SvaraRadera
  2. Ni verkar ha en fantastisk resa, jag följer er noga sedan Nicke visade bloggen:-) Ta hand om er!
    Henric Karlsson Söderköping.

    SvaraRadera
  3. Ni går fram med stora kliv.
    Vi lämnade Sixhaven A-dam idag kl 1100 o är nu i Monnickendam. Oss hittar ni på www.aquilasailing.se o er hitade vi gnm Lasse M. God tur!

    SvaraRadera
  4. Vad duktiga ni är på att blogga ofta! Vad mycket ni får uppleva, jag glädjs med er! Puss o Kram Matilda

    SvaraRadera